Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.
Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka marmolady pomarańczowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Dodatki:
- 2 porcje ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 2 porcje makaronu ryżowego ugotowanego
- 1 szt. zielonego ogórka pociętego w paski
- 1 łyżka słodkiego sosu chili do polania ogórka
Ingredients
Sos:
Dodatki:
|
Instructions
Share this Recipe