Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania - najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego lub ryżowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany ryż jaśminowy.
Filipiński kurczak Adobo o mocnym słono-kwaśno-słodkim smaku to jedno z najpopularniejszych dań na Filipinach. Można przygotowywać go z różnych kawałków kurczaka, udek, podudzi lub skrzydełek. Istnieją też różne metody przygotowania - najważniejsze, żeby zglazurować sos na kurczaku, sos natomiast musi zawierać sporą ilość octu trzcinowego lub ryżowego. Niektóre filipińskie przepisy nie przewiduję użycia cukru ale słono-kwaśny, nie złamany cukrem, smak jest dla mnie zbyt radykalny. Pierś kurczaka nie nadaje się za bardzo do tego dania, bo po smażeniu i glazurowaniu jest zbyt sucha. Za pierwszym razem zdecydowałem się właśnie na pierś (bo akurat miałem pod ręką) i danie wyszło nieciekawe, suche kawałki stawały w gardle:) Do dania polecam gotowany ryż jaśminowy.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg kurczaka podudzi, udek lub skrzydełek
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1/2 szklanki sosu sojowego filipińskiego lub sosu sojowego jasnego
- 1/4 szklanki octu trzcinowego lub octu ryżowego
- 5 ząbków czosnku wyciśniętych
- 4 łyżki sosu Mang Tomas (opcjonalnie)
- 25 g cukru palmowego
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
- Składniki marynaty wymieszać w dużym naczyniu. Dodać kurczaka i dokładnie pokryć go marynatą. Marynować 1-3 godziny (im dłużej tym lepiej).
Share this Recipe