Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen
Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.
Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 60 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kostka masła
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 puszka pomidorów bez skórki , pokrojonych
- 400 ml śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka chili mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka garam masala
- 500 gram udek kurczaka pokrojonych w kostkę (bez skóry)
- 3 łyżki pasty Tandoori lub 2 łyżki przyprawy Tandoori masala
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka soku z limonki
Dodatek:
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe