Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 puszka kaczki wegetariańskiej
- 1 szt. papryki czerwonej pociętej w cienkie paski
- 2 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałkę
- 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte`
- 1,5 cm świeżego imbiru startego
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody
Sos:
- sos z kaczki wegetariańskiej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżki sosu z czarnej fasoli
- 2 łyżeczka wina ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty chili Gochujang lub innego sosu chili
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Przygotować sos mieszając płyn z kaczki z reszta składników.
Share this Recipe