Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.
Makaron z pastą z czarnego sezamu to przepis zaczerpnięty z książki „Super Natural Every Day” Heidi Swanson. Na pierwszy rzut oka danie wygląda na skomplikowane z powodu dużej ilości składników, jednak przygotowuje się je bardzo szybko a efekt jest... zniewalający! Pastę sezamową można przygotować sobie wcześniej i przechowywać w lodówce, z powodzeniem można wykonać ją na bazie białego sezamu. Pasta sezamowa jest tak popularna w Japonii, że istnieje nawet specjalny moździerz (suribachi) przeznaczony do jej ucierania. Autorka przepisu poleca również zastosowanie pasty do sałatek, brokułów, fasolki czy pieczonych ziemniaków.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 łyżeczka orzeszków ziemnych lub nerkowców
- 1 łyżeczka nasion łonecznika
- 1/2 szklanki sezamu czarnego
- 1 1/2 łyżki cukru brązowego
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 1/2 łyżki mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- szczypta chili mielonego (według upodobań)
Ponadto:
- 300 g makaronu gryczanego Soba
- 1 paczka tofu zwartego
- trochę oleju arachidowego do smażenia
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
Ingredients
Ponadto:
|
Instructions
- Przygotować pastę z sezamu: na suchej patelni uprażyć mieszając ziarna słonecznika i orzechy na złoty kolor. Dodać ziarna sezamu i prażyć przez 2-3 min mieszając. Należy uważać aby nie przypalić sezamu. Przełożyć uprażone nasiona i orzechy do moździerza lub młynka i utrzeć do konsystencji piasku. Dodać cukier, sos sojowy, mirin, olej sezamowy, ocet ryżowy i chili w proszku, dokładnie wymieszać.
- Odłożyć kopiastą łyżkę pasty sezamowej a pozostałą część wymieszać z wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. W dużej misce wymieszać dokładnie makaron, połowę dymki lub szczypiorku i rozmieszaną pastą sezamową. Dodać tofu i delikatnie wymieszać. Podawać ozdobione odrobiną pasty sezamowej i posypane dymką. Smacznego!
Share this Recipe