Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.
Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana 400-500 gram
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (całe ziarna)
- 1 szt. pomidora dużego dojrzałego lub 2-3 pomidory z puszki, pocięte w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka curry madras łagodnej lub
- 1 łyżka curry madras ostre
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju do smażenia lub ghee
- kilka listków świeżej kolendry do przybrania
Dodatek:
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wkładamy bakłażana w całości (odcinamy tylko zieloną łodygę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, jeżeli tego nie zrobimy może wybuchnąć - tak mi się zrobiło za pierwszym razem, usłyszałem tylko „bum” i bakłażan eksplodował na kilka kawałków, ale dało się go zjeść:). Pieczemy ok. 20 minut, wyjmujemy studzimy, obieramy ze skórki (można to zrobić ręką) i tniemy w grubą kostkę.
Share this Recipe