Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej "sałaty" w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g udek kurczaka najlepiej użyć filetów
- 30 szt. orzeszków ziemnych
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki mąka kukurydziana rozmieszanej z 4 łyżeczkami wody
- 20 g pora
- 20 g świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 gram papryczek chili suszonych
- 20 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 5 łyżek oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Mięsko tniemy w kostkę a orzechy obieramy z łupin.
- Marynujemy mięso w 2 łyżkach wina ryżowego, 1 łyżeczce soli i połowie mixu ze skrobi kukurydzianej.
- Por tniemy w plastry, imbir i czosnek miażdżymy.
- Cukier mieszamy z octem, sosem sojowym, pozostałym winem ryżowym, resztą mixu skrobi.
- W woku lub patelni prażymy na brązowo orzeszki. Uwaga łatwo je spalić. Trzeba wyczuć moment i szybko usuwać z woka.
- Do 3 łyżek oleju dodajemy chilli i ziarna pieprzu. Jak oddadzą smak do oleju, wyrzucamy je.
- Smażymy kurczaka na lekko brązowo i wyjmujemy.
- Na 2 łyżkach oleju smażymy czosnek, imbir, por. Wlewamy przygotowany sos i doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy orzeszki ziemne i kurczaka. Gotowe, podajemy z ryżem.
Share this Recipe