Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.
Prep Time | 3 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka pociętej w kostkę
- 300 g ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę
- 300 g marchewki pociętej w plasterki 1 cm
- 1 szt. cebuli dużej, pociętej w grubą kostkę
- 1 pęczek cebulki dymki sam szczypior, pocięty w 3cm kawałki
- 15 g grzybów mun pociętych w paski (opcjonalnie)
- 1/2 litra bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1/2 litra wody
- 2 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z dwiema łyżkami wody
Sos:
- 3-6 łyżek sosu Hot-Bean ilość wg. gustu lub
- 3-6 łyżek koreańskiej pasty chili Gochujang ilość wg. gustu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatki:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatki:
|
Instructions
Share this Recipe