Przejdź do treści

Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 15 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
  • trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 15 minut
Passive Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
  • trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotowujemy ryż do sushi.
  2. Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
  3. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 30 min.
  4. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wyjmujemy piersi z marynaty, osączamy (bez osączenia będą pryskać podczas smażenia), kładziemy na olej i smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso powinno być ładnie zarumienione z wierzchu i miękkie w środku.
  5. Usmażone piersi kładziemy na desce i tniemy ukośnie na plasterki - podczas cięcia płaszczyzna noża powinna utworzyć z deską kąt 45 stopni.
  6. Na talerzu lub w miseczce kładziemy porcję ryżu, na nim układamy kawałki piersi i paseczki ogórka a całość posypujemy dymką. Pierś kurczaka może także polać słodkim sosem chili (według gustu).
Share this Recipe