Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki oleju chili
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki ostrego sosu syczuańskiego lub pasty chili Gochujang
- 2 łyżki chili mielonego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru białego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka papryczek chili posiekanych
- 1 łyżka pieprzu syczuańskiego prażonego i zmielonego
- szczypta soli do smaku
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Tofu pokroić w małą kostkę, odcedzić i odstawić.
- Rozgrzać wok i wlać olej z olejem chili. Następnie na ostrym ogniu smażymy posiekany czosnek, dodajemy mieloną wieprzowinę i ostrą pastę – smażymy mieszając. Dodajemy pozostałe składniki tj. chili mielone, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i dalej smażymy mieszając.
- Wrzucamy tofu, wlewamy wodę i ostrożnie mieszamy tofu z sosem. Przykrywamy wok i dusimy ok. 5 min na zmniejszonym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje (ewentualnie możemy dodać wodę z rozrobioną łyżeczką mąki ziemniaczanej).
- Dodajemy posiekane ostre papryczki chili, pieprz syczuański, posiekane dymki i szczypior – mieszamy. Gotowe.
- Serwujemy gorące z ryżem, ale danie jest doskonałe również bez ryżu – solo. Smacznego!
Share this Recipe