Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g makaronu mie lub spaghetti
- 2 szt. cebuli dymki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/2 szklanki wody ciepłej
- 300 g masła orzechowego (ok 1/2 słoika)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu w wersji wegańskiej zastąpić cukrem lub syropem klonowym
- 3 łyżki sosu chili
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka chili mielonego
- 2 szklanki kapusty czerwonej poszatkowanej
- 2 łyżki sezamu białego prażonego
- garść świeżej kolendry do posypania
Ingredients
|
|
Instructions
- Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Odcedzić i skropić olejem sezamowym, wymieszać i odstawić do lodówki.
- W blenderze zmiksować posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, zmiażdżony czosnek i imbir.
- Dodać ciepłą wodę i masło orzechowe. Rozprowadzić do rozpuszczenia.
- Do blendera dodajemy pozostałe składniki – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, miód, sos chili, pastę sezamową, pieprz, chili i wszystko razem miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać trochę ciepłej wody.
- Makaron wymieszać z sosem i czerwoną poszatkowaną kapustą, posypać prażonym ziarnem sezamowym i posiekaną kolendrą. Przed podaniem najlepiej schłodzić około 1h w lodówce. Danie jest najlepsze następnego dnia. (Przed podaniem wymieszać z odrobiną ciepłej wody.) Rewelacja! Smacznego!
Share this Recipe