Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.
Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 5 szt. grzybów shitake dużych
- 6 szt. grzybów mun
- 5 ząbków czosnku wyciśnięte
- 1,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. pora średniego, pociętego w plasterki 0,5cm
- 2/3 główki kapusty pekińskiej (ok. 400g), posiekanej
- 2 szt. jajek roztrzepanych
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatki:
- kilka łyżek sosu hoisin podanego w miseczce
- kilkanaście placków mandaryńskich zob. przepis na placki
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatki:
|
Instructions
- Grzyby shitake i mun wkładamy do garnka z zimną wodą (garnek musi być spory min. 1 litr, bo grzyby bardzo zwiększą objętość) i odstawiamy na 20 min. Następnie wstawiamy na gaz, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy 5 min. Wyjmujemy z wody sitkiem, osączmy, następnie tniemy na cienkie paski. UWAGA. Woda po grzybach świetnie nadaje się na zupę grzybową.
Share this Recipe