Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kuchnia południowych Indii obfituje w dania wegetariańskie. Taki posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: dania z roślin strączkowych lub ryżu w towarzystwie pieczywa, świeżego chutney czy jogurtu. Rośliny strączkowe (soczewica, różnego rodzaju fasole, ciecierzyca) są składnikami potraw na terenie całych Indii. Są znakomitym źródłem białka, zwłaszcza dla wegetarian, są niedrogie a w postaci suszonej można je długo przechowywać. Dal (dhal) to nazwa odnosząca się zarówno do roślin strączkowych jak i potraw z nich przygotowanych. Niemal każde indyjskie danie rozpoczyna się od przygotowania masala, czyli mieszanki różnych przypraw. Hindusi nie dodają przypraw jedna po drugiej, w kolejności wymienionej w przepisie, lecz mieszają ich część i smażą w oleju, dla wydobycia aromatu (proces określany jako tarka). Dopiero wtedy dodają warzywa, mięso i rośliny strączkowe i dokładnie mieszają. Poniższe danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz inne warzywa np.: marchew, bakłażana, groszek. Danie, choć bezmięsne, daje uczucie sytości a jednocześnie lekkości. Smacznego!
Kuchnia południowych Indii obfituje w dania wegetariańskie. Taki posiłek składa się najczęściej z dwóch dań: dania z roślin strączkowych lub ryżu w towarzystwie pieczywa, świeżego chutney czy jogurtu. Rośliny strączkowe (soczewica, różnego rodzaju fasole, ciecierzyca) są składnikami potraw na terenie całych Indii. Są znakomitym źródłem białka, zwłaszcza dla wegetarian, są niedrogie a w postaci suszonej można je długo przechowywać. Dal (dhal) to nazwa odnosząca się zarówno do roślin strączkowych jak i potraw z nich przygotowanych. Niemal każde indyjskie danie rozpoczyna się od przygotowania masala, czyli mieszanki różnych przypraw. Hindusi nie dodają przypraw jedna po drugiej, w kolejności wymienionej w przepisie, lecz mieszają ich część i smażą w oleju, dla wydobycia aromatu (proces określany jako tarka). Dopiero wtedy dodają warzywa, mięso i rośliny strączkowe i dokładnie mieszają. Poniższe danie można wykonać wykorzystując różne rodzaje soczewicy (brązowa, czerwona, zielona, żółta) oraz inne warzywa np.: marchew, bakłażana, groszek. Danie, choć bezmięsne, daje uczucie sytości a jednocześnie lekkości. Smacznego!
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Gotowana soczewica:
- 250 g soczewicy brązowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 600 ml wody
Przyprawy smażone:
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 4 szt. liści curry pokruszonych
- 2 łyżki oleju do smażenia
Warzywa:
- 2 szt. ziemniaków dużych, pokrojonych w kostkę 2x2 cm
- 1 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 120 g fasolki szparagowej pokrojonej w 2,5 cm kawałki
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili mielonego lub więcej wg. gustu
- 1 łyżka soku z cytryny lub więcej wg. gustu (do 3 łyżek)
Do przybrania:
- 2 łyżki wiórków kokosowych uprażonych
- garstka świeżej kolendry
Dodatek:
- kilka porcji chutneyu pomidorowego
Ingredients
Gotowana soczewica:
Przyprawy smażone:
Warzywa:
Przyprawy:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Instructions
- Ziemniaki gotować w drugim garnku, w osolonej wodzie przez 10 min, a następnie odcedzić.
Share this Recipe