Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Prep Time | 40 minut |
Servings |
|
Ingredients
- 2 szklanki ryżu do sushi (w sumie 500 ml)
- 500 ml wody
Zaprawa do ryżu:
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Ingredients
Zaprawa do ryżu:
|
|
Instructions
- Płuczemy ryż żeby pozbyć się białej wody (dzięki temu wypłukujemy nadmiar skrobi i dzięki temu ryz podczas gotowania nie będzie się pienił).
- Wlewamy do garnka dokładnie tyle samo wody ile odmierzyliśmy ryżu do płukania. Przykrywamy koniecznie przykrywką i czekamy do wrzenia.
- Wsypujemy cały opłukany ryż mieszamy, żeby go równo rozprowadzić po garnku przykrywamy przykrywką i NIE ODKRYWAMY!! Gotujemy dokładnie przez 7 min na dużym ogniu po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż żeby doszedł i nie odkrywamy przykrywki!! przez 30 min w tym czasie możemy przygotować inne składniki do sushi (pokroić warzywa i rybki) 🙂
- Po 30 minutach odkrywamy garnek i wlewamy przygotowaną zaprawę do ryżu i mieszamy WIDELCEM. Przygotowany ryż na 100 % się nie przypalił i na 100 % nie jest rozgotowany ma idealna miękkość i się odpowiednio klei:) Można kręcić Maki ... 🙂
Share this Recipe