Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.
Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 litr dashi w wersji wegetariańskiej użyć kombu shitake dashi
- 3-4 łyżki pasty miso jasnej
- 1 paczka tofu zwartego
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
|
Instructions
- W miseczce mieszamy pastę miso (3 łyżki) z kilkoma łyżami dashi. Wyłączamy gaz, wlewamy rozmieszana pastę miso. Próbujemy, jeżeli zupa ma zbyt delikatny smak, dodajemy 1 łyżkę pasty (tak samo jak poprzednio mieszając wstępnie z odrobiną zupy).
- UWAGA! Zupy miso nie należy zagotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje smakowe i zdrowotne walory. Jeżeli nie zjedliśmy całej zupy na raz możemy ją podgrzać, ale należy ją wyłączyć gdy jest już gorąca ale jeszcze się nie gotuje.
Share this Recipe