Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.
Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
kanapek
|
Ingredients
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 6 płatów chrupiących wodorostów Kim Nori
Nadzienie:
- 1 szt. piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka mirinu
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 3 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ingredients
Nadzienie:
Marynata:
Sos:
|
Instructions
- Ryż gotujemy wg. przepisu. Przekładamy ryż do miski żeby przestygł.
- Na macie do sushi kładziemy płat Kim nori, ręką zwilżoną w wodzie nakładamy ryż na wodorost (zakrywamy 2/3 wodorostu), lekko przyciskamy.
Share this Recipe