Prep Time | 35 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g polędwicy wołowej pokrojonej w prostokąty 1,5x2x 0,5 cm
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 plasterki świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- 1 szt. cebuli małej, pokrojonej w piórka
- 2 szt. papryki czerwonej lub inny kolor, pokrojonej w paseczki jak polędwica
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
Marynata:
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki wina ryżowego
- 1 1/2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki oleju
Ingredients
Marynata:
|
|
Instructions
- Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso 25-30 min.
- Czosnek i imbir wymieszać z sosem z czarnej fasoli.
- Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, dodać połowę mieszanki czosnku, imbiru i sosu z fasoli.
- Dodać mięso. Krótko smażyć, aż mięso zmieni kolor. Wyjąć wołowinę, trzymać w cieple.
- Do woka wlać 2 łyżki oleju i drugą cześć mieszanki czosnkowo-imbirowo- fasolowej. Dodać cebulę - smażyć 2 minuty.
- Dodać paprykę - smażyć kolejne 2 minuty. Wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić wołowinę. Zmniejszyć płomień i gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu 3-4 minuty. Można doprawić solą, pieprzem, ew. sosem sojowym. Podawać gorące.
Share this Recipe