Prep Time | 7 godzin |
Passive Time | 5 godzin |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 1 szt. kaczki w całości, oprawionej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 200 g sosu hoisin
- 5 szklanek mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 szt. zielonego ogórka
- 10 szt. cebulki dymki
Ingredients
|
|
Instructions
- Kaczkę oprawioną i umytą włożyć na 5 min. do wrzątku. Zanurzyć całą kaczkę. Po 5 minutach wyjąć kaczkę, osuszyć, powiesić za szyje w przewiewnym miejscu lub w spiżarni na 1/2 godziny, żeby całkiem wyschła.
- Sos sojowy, cukier brązowy i ocet wymieszać. Natrzeć tą miksturą kaczkę i powiesić na 1 godzinę. I tak nacierać jeszcze 2 razy. Za drugim razem kaczkę powiesić na 3 godziny. Natarta kaczka musi wisieć łącznie 4-5 godzin.
- Podgrzać piekarnik do 190-200 st.C. Wyłożyć kaczkę na blachę z rusztem - kratką. Wlać wodę do blachy, do połowy naczynia. Resztę pasty do kaczki włożyć do wody. Piec 30-40 minut.
- Później zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec kaczkę jeszcze przez godzinę. Kaczka musi dobrze zbrązowieć, skórka ma być chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.
- "Pan cakes"- placki, na których będzie podawana kaczka: Z mąki, soli i wody wyrobić ciasto. Przenieść do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Przykryć.
- Z ciasta zrobić rulon/walec o średnicy 4-5 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm każdy. Rozwałkować cienkie placuszki o średnicy 15-20 cm. Placki opiekać na patelni z rozgrzanym olejem sezamowo-arachidowym, aż się zarumienią. Następnie przełożyće do bambusowego pojemnika na parę, z pokrywką.
- Ogórki pokroić w paseczki, dymkę tak samo. Ułożyć dymkę koło siebie na dużym talerzu, jak zapałki w pudelku, a nie porozrzucane.
- Na plackach pan cakes smarujemy sos Hoisin, kładziemy trochę kaczki, ogórka i dymki. Zwijamy w rulon. Wszystko robimy palcami i jemy palcami. Wino mile widziane.
Share this Recipe