Prep Time | 35 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1/2 szt. kurczaka pociętego w kawałki 1x3 cm (może być też pierś lub udka)
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej drobno krojonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior
Marynata (składniki wymieszać):
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 4 łyzki oleju
Sos (składniki wymieszać):
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata (składniki wymieszać):
Sos (składniki wymieszać):
Dodatek:
|
|
Instructions
- Kurczaka pomieszać z marynatą, odstawić na15-20 min.
- Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, dodać kapustę, przesmażyć. Dodać sól i rosół z kurczaka. Gotować, mieszając 1 minutę. Przykryć i gotować jeszcze 3 min. Wyłożyć i trzymać w cieple.
- Na czysty wok wlać 2 łyżki oleju. Dodać imbir, czosnek i fasolę. Smażyć krótko mieszając.
- Dodać kurczaka, zamieszać i smażyć 2 minuty do zbrązowienia.
- Dodać kapustę z bulionem. Wlać do kurczaka wymieszane składniki sosu. Zagotować.
- Wyłożyć danie na talerze, posypać posiekaną zieloną cebulką i podawać z ryżem lub makaronem mie.
Share this Recipe