Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Oryginalne koreańskie danie. Do jego przygotowania niezbędna jest koreańska pasta chili (gochujang), które ma tak specyficzny smak, że nie można ją zastąpić żadnym innym składnikiem - na szczęście jest dostępna w naszym sklepie. Świetne danie, ostre, lekko słodkie o specyficznym smaku nadanym przez gochujang. Możemy podawać je solo lub jako jedno z dań chińsko-koreańskiego obiadu/przyjęcia.
Prep Time | 40 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g wołowiny lub cielęciny
- 100 g makaronu sojowego
- 1 szt. marchewki średniej, pociętej w zapałki lub startej na grubej tarce
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 4 cm kawałki
- 5 szt. grzybów shitake suszonych, dużych
- 3 1/2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do przybrania:
- 1 szt. grzybów mun
- 1 szt. zółtka
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do przybrania:
|
Instructions
- Grzyby shitake namoczyć 30 minut, wstawić na gaz, zagotować, gotować 15 minut. Osączyć na sitku. Odciąć trzonki, odrzucić. Kapelusze przeciąć na pół, następnie każda połówkę pociąć na cienkie plasterki. UWAGA: woda po grzybach shitake jest bardzo aromatyczna, można ją użyć jako wegetariańską bazę do zupy (zamrożona może być przechowywana przez kilka miesięcy).
Share this Recipe