Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoba
|
Ingredients
- 1/2 szklanki ryżu japońskiego
- 1 łyzka oleju
Zaprawa do ryżu:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na misotamago:
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 2 łyżeczki cebuli drobno posiekanej
Do posypania:
- 1/2 łyżeczki sezamu białego (opcjonalnie), można go też uprażyć
Ingredients
Zaprawa do ryżu:
Składniki na misotamago:
Do posypania:
|
|
Instructions
- Gotujemy ryż według przepisu, przesypujemy go do miski.
- Przygotowujemy zaprawę do ryżu: do niewielkiej szklanki wlewamy łyżkę octu, a następnie łyżkę wrzątku - dodajemy około pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.
- Polewamy ryż zaprawą pamiętając koniecznie o tym, by całej zaprawy nie wlewać na raz. Najlepiej robić to po łyżeczce, po każdym polaniu zamieszać i spróbować, czy ryż ma dobry smak. Nie może on być kwaśny, ani słony - trzeba go doprawić taką ilością mieszanki, by nieznacznie wpłynęła na jego smak - ale wpłynęła.
- W niewielkiej miseczce mieszamy pałeczkami lub łyżeczką surowe jajko z jedną płaską łyżką miso i 2 łyżeczkami drobno pokrojonej cebuli. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ją na rozgrzany olej i smażymy cały czas roztrzepując pałeczkami, tak by otrzymać fragmenty smażonego jajka wielkości paznokcia. Podsmażamy dalej, na żółty/złoty kolor.
- Do miseczki wsypujemy ryż, na wierzch kładziemy usmażone misotamago, można całość posypać niewielką ilością sezamu. Jemy pałeczkami. Smacznego!
Share this Recipe