Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Potrawa charakterystyczna dla regionu katońskiego, bogatego w owoce. W Chinach, przy podawaniu żeberek, ustawia się oddzielne talerzyki na kostki. Podawać z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki pora posiekanego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
- 3 łyżki cebuli posiekanej
- 1 łyżka soku jabłkowego
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek bulionu przygotowanego wg. przepisu lub z proszku
- 3 łyżki wódki
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Mięso porozdzielać na pojedyncze żeberka, każde posiekać na 3 cm kawałki lub pozostawić w całości.
- Pory wymieszać z solą, cukrem, sosem sojowym, włożyć żeberka, wymieszać, odstawić na 30 min.
- Żeberka w marynacie posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać
- Olej rozgrzać na patelni lub w płaskim garnku, utrzymując duży ogień, włożyć żeberka, zmniejszyć płomień, często mieszając smażyć 25 min, wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.
- Olej zlać z patelni, zostawiając 2 łyżki, wsypać cebulę, mieszając smażyć 1 min. włożyć żeberka, wlać soki owocowe, wódkę, rosół, dodać przecier pomidorowy, mieszając dusić przez 1 min, szczelnie przykryć, dusić 5-6 min lub do częściowego wyparowania sosu, przełożyć na półmisek z ryżem na sypko. Smacznego.
Share this Recipe