Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka (ok. 400g)
- 1 szt. cebuli średniej
- 3 szt. pieczarek
- 1/2 szt. marchewki średniej
- 5 różyczek brokuła
- garść fasolki szparagowej z puszki lub świeżej krótko obgotowanej
Sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka chili mielonego
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta przyprawy curry
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- szczypta cynamonu mielonego
- szczypta chili mielonego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Marynata:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Mięso kroimy w paski (nie za duże, nie za małe).
- Mieszamy składniki marynaty, łączymy z mięsem i odstawiamy na godzinę.
- W międzyczasie możemy pokroić cebulę na piórka, pieczarki kroimy w plasterki. a marchewkę w cienkie zapałki.
- Po godzinie rozgrzewamy trochę tłuszczu na patelni lub woku i wrzucamy cale mięso wraz z pozostałościami marynaty na rozgrzany tłuszcz. Mięso smażymy ok. 1 minuty, a po tym czasie dodajemy resztę warzyw.
- Smażymy ciągle mieszając. Nasza chińszczyzna na patelni powinna się smażyć ok.10 minut. W międzyczasie mieszamy z sobą wszystkie składniki sosu (oprócz MĄKI!!).
- Łyżeczkę mąki rozpuszczamy w drugiej szklance napełniając ją do połowy wodą!! Po upływie 10 minut od wrzucenia mięsa na patelnię wlewamy sos oraz mąkę z woda do zagęszczenia. Gotujemy to przez minutę i danie jest gotowe do wrzucenia na talerz!!
Share this Recipe