Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1 litr wody
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 1 szt. pora
- szczypta pieprzu
- 3 szt. szyjek indyka (preferowane) lub innego drobiu na rosół
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka mirinu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 szt. cebuli zrumienionej na 1 łyżce oleju
- 2 szt. jajka
- 250 g makaronu ryżowego nitki ugotowanego
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
|
|
Instructions
- Na patelni przesmaż pieprz syczuański (sucha patelnia).
- Nalej do garnka wodę, dodaj warzywa (bez dymki i cebuli) oraz pieprz. Po zagotowaniu odczekaj kilka minut i dodaj (pozbawione błony) szyje indycze. Gotuj ok. 20-25 min.
- Wyrzuć ugotowane warzywa (koniecznie przez lewe ramię). Dodaj posiekany imbir, sos chili, mirin i sos rybny (pyszny w smaku, ale... ten zapach;-)).
- Gdy szyje będą miękkie, zgrabnie je wyłów i oddziel mięso od kości (bardzo łatwo odchodzi, gdy jest ugotowane).
- Do wywaru dodaj rozdrobnione mięso i zrumienioną cebulę.
- Na sam koniec rozbełtaj jajka i powoli wlej do gotującej się zupy, odczekaj 10 sekund, rozmieszaj.
- Do miseczek włóż makaron, wlej zupę, posyp dymką. Smacznego!
Share this Recipe