Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, kiełki znakomicie komponują się z kurczakiem! Jako dodatek polecam ugotowany ryż jaśminowy oraz fasolkę szparagową podaną na liściach sałaty, polaną kilkoma łyżkami sosu z uzyskanej potrawy z kurczaka. Ważne jest przetrzymanie kurczaka wymieszanego z sosem sojowym i cukrem w lodówce! Smacznego! 🙂
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 500 g piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 350 g kiełków fasoli mung
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z 3 łyżkami wody
- 2 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany do posypania
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Wymieszać sos sojowy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
- Usunąć tłuszczyk z mięsa i pokroić je na cienkie paseczki. Umieścić kawałki kurczaka w płytkim, szklanym naczyniu, polać sosem sojowym z cukrem i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- W ogrzanym woku rozgrzać olej wrzucić kurczaka i smażyć na złotobrązowy kolor przez 2-3 minuty.
- Dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 2 min. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 min. Dodać olej sezamowy.
- Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę. Do woka wlać bulion wraz z pastą i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przełożyć na ogrzany półmisek, posypać dymką.
Share this Recipe