Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 łyżki oleju
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wycisnietego
- 2,5 cm świeżego imbiru posiekanego
- 250 g liści szpinaku świeżych, ewentualnie mrożonych
- 1 łodyga trawy cytrynowej drobno posiekanej
- 4 szklanki bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub z proszku
- 1 szt. ziemniaka małego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- trochę sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju sezamowego
Ingredients
|
|
Instructions
- W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir i smażyć powoli przez 3-4 minuty, aż wszystko zmięknie, ale nie zbrązowieje.
- Wrzucić do garnka szpinak wraz z trawą cytrynową. Mieszać, aż szpinak zwiędnie, dodać bulion i ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
- Zmiksować zupę na gładką masę przy pomocy blendera lub miksera kuchennego.
- Dodać wino ryżowe i doprawić do smaku solą i pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
- Skropić olejem sezamowym i od razu podawać.
Share this Recipe