Ocena ze starego portalu: 5.00 / 3 oceny
Kochujang to pikantna pasta ze sfermentowanej soi i ostrej papryki. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej stosowany do sosów, marynat itp. Przepis ten bazuje na podanym na stronie hannaone.com. Substytut wychodzi w smaku bardzo podobnie do oryginalnej pasty, która w Polsce jest ciężko osiągalna i droga.
Kochujang to pikantna pasta ze sfermentowanej soi i ostrej papryki. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej stosowany do sosów, marynat itp. Przepis ten bazuje na podanym na stronie hannaone.com. Substytut wychodzi w smaku bardzo podobnie do oryginalnej pasty, która w Polsce jest ciężko osiągalna i droga.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
|
Składniki
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 2 łyżki chili mielonego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 łyżeczka sosu sojowego koreańskiego lub sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki poza olejem sezamowym, aby powstała dość gęsta pasta. Odstawić na 1h.
- Następnie dodać olej sezamowy i wodę w ilości takiej, aby uzyskać pastę o konsystencji musztardy. Przechowywać w lodówce.
Udostępnij ten przepis