Przejdź do treści

Kurczak z sezamem / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z sezamem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie wołowina w sezamie w jednej z warszawskich galerii handlowych. Możesz użyć wołowiny jednak w porównaniu z kurczakiem jest b. twarda. Podawać z ryżem jaśminowym.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 10 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 szt cebuli małej
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
  • 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
Sos:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 10 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 400 g piersi kurczaka pokrojonej w 1-1,5cm kawałki
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 szt cebuli małej
  • 4 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w małą kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w srednią kostkę
  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej pokrojonej w 2cm kawałki
  • 1 paczka kiełków fasoli mung świeżych lub z zalewy
  • 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Marynata:
Sos:
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Kurczaka marynujemy przez noc.
  2. Przed smażeniem dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy warzywa.
  4. Rozgrzewamy obydwa oleje i smażymy kurczaka aż zmieni kolor, dodajemy cebule, czosnek, marchewkę i paprykę.
  5. Dolewamy sos, dusimy 2 min, zagęszczamy, dorzucamy kapustę, kiełki i sezam, mieszamy i smażymy do 2 min, aby odrobinę zmiękły i gotowe
Share this Recipe