Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się "papka". Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się "papka". Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.
Prep Time | 60 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. piersi kurczaka bez skóry
- 3 łyżki mąka kukurydziana
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1,5 łyżki octu winnego lub po prostu białego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 6 szt. cebulki dymki pokrojonej w 3 cm kawałki
- szczypta chili mielonego (ilość wg. gustu)
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso.
- W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny/białe wino, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj dymkę, mielone chili. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut i gotowe. Smacznego:)
Share this Recipe