Przejdź do treści

Kurczak po Seczuańsku / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak po Seczuańsku
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Nie wiem co mam napisać, ale była to moja pierwsza potrawa, którą zrobiłem. Szybka do przygotowania, a na dodatek smaczna, bardzo smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Potrawę można podawać z ryżem.. najlepiej oddzielnie bo zrobi się "papka". Życzę smacznego! Białe wino także bardzo dobrze komponuje się z potrawą, dodaje smaku i aromatu, a więc ocet z białego wina nie jest konieczny.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 60 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 60 minut
Passive Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Piersi kurczaka pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Przełóż do woreczka, wsyp mąkę kukurydzianą i zawiąż woreczek. Potrząsaj nim tak długo, aż mąka oblepi mięso.
  2. W rondlu lub woku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka, dodaj roztarty czosnek, usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj sos sojowy, ocet winny/białe wino, cukier i wodę. Przykryj i gotuj przez 3 minuty.
  3. Dodaj dymkę, mielone chili. Odkryj wok, gotuj dalej około 2 minut i gotowe. Smacznego:)
Share this Recipe