Ocena ze starego portalu: 4,40 / 12 ocen
Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko "Korean Barbecue". Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa - boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: - liście sałaty - kimchi z kapusty - koreańskiej pasty chili (고추장 Gochujang) - można ją kupić w naszym sklepiku. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.
Koreański grill Korean Barbecue to bardzo popularne danie w Korei. Serwuje się je głównie w wyspecjalizowanych restauracjach, które oferują tylko "Korean Barbecue". Jedyną opcją dla klienta jest wybór pomiędzy 3 rodzajami mięsa - boczek, karkówka, czarna wieprzowina (cokolwiek to jest). Kiedy pierwszy raz wpadliśmy do takiej restauracji, nie było tam żadnego menu, na stoliku była tylko naklejka z 3 pozycjami, oczywiście po koreańsku. Zapytana po angielsku kelnerka bardzo się przestraszyła i pobiegła po kolegę. Kolega klepiąc się po karku i boku wyjaśnił nam, że 2 pierwsze pozycje to karkówka i boczek, 3 pozycję (czarna wieprzowina) rozszyfrowaliśmy dopiero w innej restauracji, w której kelner znał kilka słów po angielsku:). Po powrocie do Polski kilka razy przygotowaliśmy z Kasią polską wersję koreańskiego grilla, brakuje w nim kilku koreańskich dodatków ale generalnie bardzo dobrze oddaje charakter i smak oryginalnego dania. Absolutnie niezbędnymi składnikami, nadającymi daniu całego charakteru są: - liście sałaty - kimchi z kapusty - koreańskiej pasty chili (고추장 Gochujang) - można ją kupić w naszym sklepiku. Na ostatnich 2 zdjęciach ja i Kasia podczas koreańskiego grilla w Korei.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- kilka plastrów boczku surowego (cienkie plastry)
- kilka plastrów karkówki (cienkie plastry)
- spora porcja kimchi zob. przepis na kimchi z kapusty, im więcej rodzajów tym lepiej
- trochę koreańskiej pasty chili Gochujang w miseczce
- trochę koreańskiej pasty sojowej chili Ssamjang w miseczce
- kilkanaście liści sałaty
- 2 miseczki bulionu drobiowego do picia, wykonany wg. przepisu
- 1 szt. omleta pociętego w paski, zobacz przepis na omlet tamago
- kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- kilka szt. papryczek chili świeżych, pokrojonych w plasterki
Inne dodatki (dowolne, według gustu):
- 1 szt. zielonego ogórka pociętego w paski
- kilka łodyżek cebuli dymki pociętej w 3cm kawałki
- kilka grudek sera pleśniowego
Ingredients
Inne dodatki (dowolne, według gustu):
|
Instructions
Share this Recipe