Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 350 g makaronu kokardek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 g cukinii
- 1 szt. cebuli
- 1 szt. cebuli dymki (sama cebulka)
- 250 g krewetek obranych
- szczypta szafranu
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ingredients
|
|
Instructions
- Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i dymkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
- Krewetki obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy.
- Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu.
- Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty.
- Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
- W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron.
- Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.
Share this Recipe