Prep Time | 35 minut |
Servings |
|
Ingredients
- 400 g ryżu do sushi
- 450 ml wody
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru białego
- kilka płatów wodorostów nori
Wypełnienie:
- porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
- porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
- kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
- 1 szt. zielonego ogórka
- kilka pieczarek
Dodatki:
- trochę sosu sojowego japońskiego w miseczce
- trochę wasabi
- trochę imbiru marynowanego do sushi
Ingredients
Wypełnienie:
Dodatki:
|
|
Instructions
- Odmierzyć ryż i opłukać. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12-15 minut.
- W tym czasie przygotować sos do ryżu. Do miski wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Rozmieszać, podgrzewając, aż płyn stanie się przezroczysty. Odstawić.
- Gdy ryż jest miękki (sprawdzić po 12 minutach gotowania), wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wyrzucić na tacę, żeby szybko wystygł. Gdy jest chłodny, przełożyć do miski, polać sosem i szybko wymieszać.
- Pokroić ryby na cienkie paseczki, ogórek w słupki, kapelusze pieczarek w plasterki, a dymkę na kawałki.
- Nori przekroić na pół.
- Jeden kawałek położyć na macie tuż przy krawędzi, matową stroną do góry. Ostrożnie wyłożyć ryż na nori, docisnąć i wyrównać.
- Palec zanurzyć w wasabi i szybko rozsmarować sos na ryżu. Dołożyć wybrane składniki. Przy pomocy maty zwinąć w ścisły rulonik.
- Nożem przeciąć na porcje, z jednej strony ukośnie, a z drugiej prosto. Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Share this Recipe