Przejdź do treści

Sushi / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 3,5 / 6 ocen
Maki sushi w wykonaniu internauty.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 35 minut
Servings
Ingredients
Wypełnienie:
  • porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
  • porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
  • kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
  • 1 szt. zielonego ogórka
  • kilka pieczarek
Dodatki:
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 35 minut
Servings
Ingredients
Wypełnienie:
  • porcja surowego łososia (na 1 rolkę ok. 25g)
  • porcja surowego tuńczyka (na 1 rolkę ok. 25g)
  • kilka łodyżek cebuli dymki (sam szczypior)
  • 1 szt. zielonego ogórka
  • kilka pieczarek
Dodatki:
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Odmierzyć ryż i opłukać. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12-15 minut.
  2. W tym czasie przygotować sos do ryżu. Do miski wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i sól. Rozmieszać, podgrzewając, aż płyn stanie się przezroczysty. Odstawić.
  3. Gdy ryż jest miękki (sprawdzić po 12 minutach gotowania), wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Wyrzucić na tacę, żeby szybko wystygł. Gdy jest chłodny, przełożyć do miski, polać sosem i szybko wymieszać.
  4. Pokroić ryby na cienkie paseczki, ogórek w słupki, kapelusze pieczarek w plasterki, a dymkę na kawałki.
  5. Nori przekroić na pół.
  6. Jeden kawałek położyć na macie tuż przy krawędzi, matową stroną do góry. Ostrożnie wyłożyć ryż na nori, docisnąć i wyrównać.
  7. Palec zanurzyć w wasabi i szybko rozsmarować sos na ryżu. Dołożyć wybrane składniki. Przy pomocy maty zwinąć w ścisły rulonik.
  8. Nożem przeciąć na porcje, z jednej strony ukośnie, a z drugiej prosto. Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Share this Recipe