Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Zamieszczający to danie internauta nazwał to danie "Chińskie naleśniki", jednak tak naprawdę jest to rodzaj chińskiego cienkiego pieczywa (podpłomyków). Używa się je jak tortillę, zawija się w nie nadzienie (najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu), dodaje sosy (np. sos hoisin), zawija w paczuszkę i zjada rękami jak kanapkę. Na stronie jest także drugi, wykonany przez mnie przepis na placki mandaryńskie wraz ze zdjęciami.
Zamieszczający to danie internauta nazwał to danie "Chińskie naleśniki", jednak tak naprawdę jest to rodzaj chińskiego cienkiego pieczywa (podpłomyków). Używa się je jak tortillę, zawija się w nie nadzienie (najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu), dodaje sosy (np. sos hoisin), zawija w paczuszkę i zjada rękami jak kanapkę. Na stronie jest także drugi, wykonany przez mnie przepis na placki mandaryńskie wraz ze zdjęciami.
Ingredients
|
|
Instructions
- Wymieszaj wodę z mąką w misce, kiedy cała woda zostanie wchłonięta, zacznij ugniatać ciasto ręką. Kiedy wgnieciesz całą mąkę, kontynuuj ugniatać przez kolejne 8 minut, aż masa będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na ok. pół godziny.
- Następnie wyjmij z miski i ugniataj jeszcze przez minutę. Uformuj z ciasta wałek o długości 45 cm i grubości 2,5 cm. Podziel go na 18 kawałków o długości ok. 2,5 cm każdy i uformuj z nich kulki.
- Naleśniki rób po dwa. Połóż jedną kulkę na desce lub blacie. Weź drugą kulkę i zanurz jej spód w oleju sezamowym, połóż ją na wierzch pierwszej.
- Zacznij rozwałkowywać kulki, uważaj, żeby nie zlepić brzegów rozwałkowując do końca. Wałkuj, dopóki nie uzyskasz kół o średnicy ok. 15 cm.
- Smaż naleśniki na suchej patelni na niezbyt dużym ogniu. Kiedy dół zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę.
- Naleśniki będą gotowe, kiedy obie strony będą suche i cały czas białe, tylko z kilkoma brązowymi kropkami. Odłóż naleśniki na minutę, żeby ostygły, następnie delikatnie je rozdziel. Powtórz to samo z resztą ciasta.
Share this Recipe