Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 10 minut |
Passive Time | 8 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 szt. zielonego ogórka długiego
- 4 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 4 szt. papryczek chili suszonych grubo posiekanych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki octu
- 1 łyżka chili mielonego lub mniej wg. gustu
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek sosu sojowego
Ingredients
|
|
Instructions
- Umyte nie obrane ogórki przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Przełożyć do miski posypać solą, odstawić na 4 godziny
- Odlać sok, ogórki przełożyć do salaterki, dodać czosnek i chili.
- Olej sezamowy rozgrzać w małym rondelku, polać nim ogórki
- Ocet zagotować, polać ogórki.
- Ogórki posypać cukrem, sosem sojowym i chili, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 4 godz.
- Ogórki można przechowywać do tygodnia w lodówce, podawać jako przystawkę lub do drugiego dania, pasują do wszystkiego. Super na piknik.
Share this Recipe