Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 10 szt. papieru ryżowego
- 10 szt. grzybów mun
- 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 szt. cebuli
- garść makaronu sojowego
- 1 szt. marchewki średniej
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. jajka
- trochę soli
- trochę pieprzu
- trochę chili mielonego ilość według gustu
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Dodatek:
- trochę słodkiego sosu chili w miseczce
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować 10 minut. Po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
- Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
- Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
- Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
- Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i chili.
- Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa papiery położone na sobie.
- Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać ze słodkim sosem chili.
Share this Recipe