Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 2 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
Marynata:
- 4 łyzki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka miodu
Sos sataj:
- 1 szt. cebuli mała, posiekana
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 100 g masła orzechowego lub zmielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyzki oleju do smażenia
Przybory:
- kilka patyczków do szaszłyków
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Sos sataj:
Przybory:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe