Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)
Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. piersi kurczaka podwójnych, pokrojonych na małe kawałki
- 1 szt. kalafiora średniego, podzielonego na różyczki
- 2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody
- 3 łyżki oleju
Marynata:
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka pieprzu (użyć dużą ilość)
Sos:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Kurczaka zamarynować w pieprzu i czosnku, w tym czasie zająć się kalafiorem, cebulą i sosem.
- Usmażyć kurczaka na rumiano na 2 łyżkach oleju, wyciągnąć. Wlać resztę oleju, wrzucić na niego cebule, przesmażyć chwilę, dorzucić kalafiora.
- Dodać sos i kurczaka. Dusić dopóki kalafior nie zmięknie. Rozrobić mąkę z woda i zagęścić potrawę.
Share this Recipe