Ocena ze starego portalu: 4,85 / 13 ocen
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chińska klasyka, jego głęboki sos świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Ja uwielbiam to jeść pałeczkami! Uwagi: Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego najlepiej jest zakupić oryginalny sambal oelek (tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala dziury na języku).
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to chińska klasyka, jego głęboki sos świetnie smakuje z ryżem jaśminowym lub makaronem mie. Ja uwielbiam to jeść pałeczkami! Uwagi: Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego najlepiej jest zakupić oryginalny sambal oelek (tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala dziury na języku).
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- trochę sosu sojowego
- 3/4 puszki ananasa
- 1 szt. papryki czerwonej średniej
- 5 szt. grzybów mun
- 1 szt. cebuli dużej
- szczypta soli
Sos:
- sok po ananasach pozostały z puszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sambal oelek
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurczaka w proszku
- 1/2 szklanki wody maksymalnie 3/4 szklanki
- trochę oleju do smażenia
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatki:
|
|
Instructions
- Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
- Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki. Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dorzucić paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby. Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oleju i wrzucić kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być różowe.
- Dodać ugotowane, pokrojone grzyby mun oraz pokrojonego ananasa.
- Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś kisiel. Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie. W razie czego doprawić solą. Podawać z ryżem lub makaronem.
Share this Recipe