Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.
Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g filetów rybnych
- 1 szt. marchewki pociętej w paski lub starta na grubej tarce
- 1 szt. zielonego ogórka średniego pociętego w paski
- 1 szt. cebuli grubo posiekanej
- 2 szt. pomidorów średnich, pokrojonych w półplasterki
- 4 plasterki ananasa pokrojone na 8 kawałków
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung lub świeżych
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- trochę oleju do smażenia
Sos:
- 1 szt. pomarańczy
- 1 szt. cytryny
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek wina ryżowego lub sake
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku ananasowego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu japońskiego ugotowanego
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Mąkę wsypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, obtaczamy kawałki ryby w mące i smażymy na oleju po 1,5-2 min z każdej strony (aż się lekko zarumieni). Osączamy na kawałku papieru kuchennego, odkładamy w ciepłe miejsce (ja np. kładę kawałki ryby na jeden talerz i wkładam je do mikrofalówki - małe pomieszczenie trzyma ciepło).
Share this Recipe