Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki pasty curry zielonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- 4 szt. pieczarek
- 1 szt. papryki czerwonej mała
- 2 szt. cebuli dymki
- garść świeżych liści bazylii
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Dodatek:
|
|
Instructions
- Do woka wrzucamy pastę curry (należy uważać żeby nie przesadzić, bo np pasta firmy Bonsai jest bardzo ostra!, natomiast ta z Tao-Tao łagodna. ja dodaje ok pół łyżeczki tej z Bonsai aby nadać potrawie pikanterii, natomiast 1 i 1/2 łyżki tej z Tao-Tao aby był aromat pasty curry)
- Wlewamy mleko kokosowe, pozostawiając ok 50ml, dodajemy sos rybny i trawę cytrynową (jeżeli trawa jest suszona trzeba ją wcześniej namoczyć w wodzie i rozgnieść, po czym wyłowić przed podaniem potrawy). Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
- Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski piersi kurczaka i gotujemy aż mięso zrobi się miękkie (ok 10 minut)
- Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, dymkę i bazylię. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- Warzywa z mięsem zsuwamy na brzeg woka, a by w środku znajdował się sam sos. Następnie w pozostałych 50ml mleka kokosowego rozrabiamy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej i zagęszczamy sos.
- Danie podawać z ryżem.
Share this Recipe