Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.
Prep Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. cebuli dymki
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 paczka makaronu mie
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego cherry (można też zastąpić łyżką wódki)
- 1/2 łyżeczki cukru
Ingredients
Sos:
|
|
Instructions
- Cebulę dymkę siekamy na 2 cm kawałki. Drobno siekamy czosnek i imbir. Mięso mieszamy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy makaron wg wskazań na opakowaniu (coś w rodzaju: wrzucamy do wrzątku, gotujemy kilka minut, odcedzamy, płuczemy zimną wodą, dodajemy kilka kropli oleju sezamowego aby się nie kleił i mieszamy).
- Na mocno rozgrzany olej wrzucamy posiekany imbir, czosnek i dymkę. Przesmażamy ok. 30 sekund aby zmiękły i "puściły" aromat.
- Dodajemy mięso i smażymy kolejne 4-5 min. mocno mieszając, aby mięso się nie zbryliło tylko utworzyło jednolitą masę z warzywami.
- Po owych kilku minutach dodajemy składniki sosu i dusimy mieszając kolejne 5 minut żeby wszystko się połączyło i utworzyło gładki, gęstawy, mięsny sos (coś w rodzaju sosu do spaghetti bolognese). Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco ostrzejszą - doprawiamy pieprzem syczuańskim, chilli lub sambal oelek. Można również delikatnie posolić, jednak podejrzewam, że nie będzie to konieczne ze względu na proporcje sosu sojowego użytego w przepisie
- Podajemy na dwa sposoby: możemy dodać na koniec uprzednio przygotowany makaron do woka i przemieszać, a następnie podawać do naczyń, albo nakładać makaron na talerz i zalewać sosem. Smacznego!
Share this Recipe