Sałatka indyjska dla wielu osób może być prawdziwą zagadką. O ile bowiem większość z nas zna indyjskie curry, czy też słynne indyjskie chlebki i placki, o tyle po warzywa i sałatki kuchni indyjskiej sięgamy nieco rzadziej.
Tymczasem warto skosztować warzyw przyrządzonych w egzotyczny dla nas sposób. Kuchnia indyjska pełna jest wybornych dań wegetariańskich, jednak najczęściej wybieramy te podawane na ciepło lub będące osobnymi potrawami. A może warto przekonać się do sałatek? Mogą one stanowić świetny dodatek. Na pewno urozmaicą też nasze polskie posiłki, wzbogacając je oryginalnym, pełnym przypraw smakiem.
Sałatka indyjska – po jakie warzywa sięgnąć?
Każda sałatka indyjska bazować będzie przede wszystkim na świeżych, dobrej jakości warzywach. Które z nich często występują w kuchni indyjskiej?
Zaskoczeniem dla niektórych z nas może być fakt, że wiele takich warzyw znajdziemy na naszym rodzimym bazarku. Zwykła marchewka czy kapusta przemienić się może w prawdziwie egzotyczne danie. Wystarczy odrobina oryginalnych indyjskich przypraw, które kupisz np. w naszym sklepie Kuchnie Orientu. Wśród nich powinny znaleźć się m.in. gorczyca brązowa, ziarna kolendry, kumin, czy też pełna zdrowotnych właściwości czarnuszka.
W Indiach bardzo często sięga się po warzywa strączkowe, a także ziemniaki, kalafiora, bakłażany. Do przygotowania sałatek na zimno wykorzystuje się znane nam świetnie ogórki wężowe, pomidory oraz cebulę. Na bazie warzyw powstają również wyborne potrawy z mleczkiem kokosowym.
Egzotyczne dania z… kapusty lub marchwi
Naprawdę niewiele trzeba, aby ze zwykłych, dostępnych na bazarku warzyw powstała sałatka indyjska. Świetnym przykładem jest smakowite pachadi z marchewki. Przygotowuje się ją przez połączenie startej marchwi z uprażonymi i wymieszanymi z jogurtem przyprawami m.in. asafetydą, listkami curry oraz gorczycą i chili.
Inną ciekawą propozycją jest pikantna kapusta pendżabska. Dzięki dodatkowi m.in. imbiru, chili, kminu i kurkumy nabiera niespotykanego na co dzień ostrego i egzotycznego smaku.
Sałatka indyjska to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Wystarczy garść azjatyckich przypraw i oryginalny sposób podania, by wnieść do naszej kuchni powiew egzotyki oraz świeżości.