Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Gotowany na parze halibut w sosie z cytryny i chili to szybkie w przygotowaniu, bardzo ciekawe i dietetyczne danie z ryby. Do jego przygotowania zamiast halibuta możemy użyć swoją ulubioną rybę (najlepiej filet). Rybę na parze lepiej gotować bez skórki, bo po gotowaniu robi się kleista i niezbyt smaczna. Do gotowania na parze najlepiej użyć bambusowego parownika ustawianego na woku z gotującą się wodą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 kawałki halibuta po ok 200g
- 2 szt. pomidorów małych, pociętych w cienkie plasterki
Sos:
- 1 szt. cytryny (wyciśniety sok)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zioła:
- 2 łyżki świeżej mięty grubo posiekanej
- 2 łyżki świeżej bazylii grubo posiekanej
- 2 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Przybory:
Ingredients
Sos:
Zioła:
Dodatek:
Przybory:
|
Instructions
- Rybę gotować na parze ok. 10 min. Ryba powinna być bez skóry, jeżeli skóra nie daje się zdjąć, wtedy gotujemy rybę 2-3 min, wyjmujemy i zdejmujemy skórę (skóra odejdzie dużo łatwiej). Skóry lepiej nie zdejmować po gotowaniu halibuta, bo wtedy ryba jest bardzo miękka i rozpadnie się na kawałki. Podczas gotowania kawałki ryby nie powinny zachodzić na siebie (na zdjęciu leżą źle - stąd dowiedziałem się o tym problemie:) bo wtedy stykające się miejsce będą niedogotowane (twarde).
Share this Recipe