Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny
Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).
Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
krokietów
|
Ingredients
- 150 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 500 g ziemniaków
- 1 szt. cebuli dużej, posiekanej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 szt. jajka ubitego
- 1 szklanka panko lub bułki tartej
Dodatki:
- 2 liście kapusty pekińskiej pociętej w paski
- trochę majonezu podanego w miseczce
- trochę sosu z czarnej fasoli podanego w miseczce
- trochę słodkiego sosu chili podanego w miseczce
Ingredients
Panierka:
Dodatki:
|
Instructions
- Ziemniaki ugotować i utłuc.
- W woku lub frytkownicy rozgrzać olej do głębokiego smażenia (3-4 cm)
Share this Recipe