Ocena ze starego portalu: 5,00 / 18 ocen
Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi - koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.
Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi - koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
rolek
|
Ingredients
- 4 płaty wodorostów nori
- 3 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 1/2 szt. awokado
- 1/2 szt. zielonego ogórka długiego
- 4 szt. paluszków krabowych
Ingredients
|
Instructions
- Ryż przygotować według przepisu.
- Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie. Wziąć całą garść ryżu położyć na środku glonów i rozprowadzić po całej powierzchni, jeżeli zabraknie dołożyć jeszcze trochę. Zostawić tylko 3 cm wolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki.
- Następnie zwinąć cała konstrukcję jak naleśnik,
- Sushi podaję się z sosem sojowym i wasabi. Sos nalewamy do małych miseczek, wasabi dodajemy do sosu i mieszamy, ilość wasabi zależy od gustu.
UWAGA: w Japonii do maczania używa się samego sosu sojowego, wasabi ewentualnie dodajemy bezpośrednio do rolki kładząc małą warstwę na ryżu przed położeniem nadzienia. - Bierzemy kawałek sushi (ręką lub pałeczkami), maczamy w sosie i zjadamy jednym kęsem. Jeżeli serwujemy różne typy sushi (tak je się najczęściej) należy także podać marynowany imbir, który zjadamy pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Imbir czyści kubki smakowe dzięki czemu smaki różnych kęsów nie mieszają się ze sobą.
Share this Recipe