Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen
Ta zupa przypomina "nieco" w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Ta zupa przypomina "nieco" w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. grzybów mun gotowanych kilka minut, pociętych w paski
- 1/2 paczki tofu zwartego pokrojonego w paski
- 1/2 szklanki pędów bambusa pociętych w paski
- 20 pąków lilii jadalnych porwanych ręką na 2-3 kawalki
- 200 g wołowiny pociętej w paski
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 3 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 1/4 szklanki wody
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 2 szt. jajka rozmieszanego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3-5 łyżek octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ponadto:
- 1 szt. cebuli dymki szczypior, pociety w 3cm kawałki
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatek (opcjonalnie):
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Ingredients
Sos:
Ponadto:
Dodatek (opcjonalnie):
|
Instructions
- Wlej rosół, zagotuj, wlej sos, spróbuj, dodaj ewentualnie 1-2 łyżki octu.
- Gotuj przez 1 minutę, dodaj tofu. Zamieszaj, dodaj mieszankę mąki kukurydzianej z wodą, dokładnie wymieszaj. Gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłącz gaz, okrężnym ruchem wlej powoli jajka, poczekaj 10 sek., energicznie wymieszaj.
Share this Recipe