Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g polędwicy wołowej lub zrazówki
- 4 szt. cebuli średnich pokrojonych w piórka
- trochę olej do smażenia
Marynata:
- 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki rosołu lub wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
- Połączyć składniki marynaty dokładnie wymieszać z mięsem. Marynować minimum 30 min.
- Wymieszać składniki sosu, odstawić.
Share this Recipe