Przejdź do treści

Kurczak cytrynowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak cytrynowy
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Bardzo smaczny panierowany kurczak w cytrynowym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
  • 1/2 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Passive Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
  • 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
  • 1/2 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Pokroić pierś kurczaka w cienkie paski. Wymieszać z marynatą i odstawić na 15 min.
  2. Składniki ciasta wymieszać z taką ilością wody aby otrzymać konsystencje ciasta na naleśniki (lejąca papka). Wymieszać z kurczakiem.
  3. W woku rozgrzać mocno 4-5 cm oleju. Smażyć porcjami kawałki kurczaka na złocisty kolor (wkładać kawałki pojedynczo co zapobiegnie ich sklejaniu)
  4. Usmażonego kurczaka osączyć na papierowym ręczniku.
  5. Wymieszać składniki sosu. Do czystego woka wlać sos i lekko podgrzewać aż zacznie się zagęszczać.
  6. Dodać kurczaka i dobrze wymieszać, na koniec dodać dymkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Danie gotowe.
Share this Recipe