Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny
Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 2 szklanki olej do głębokiego smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki sosu hoisin kopiaste
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 2 łyżeczki oleju
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior
Do posypania:
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Ingredients
Marynata:
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
|
Instructions
- Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.
- Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelać do małego garnka, zagotować. Następnie utrzymywać w cieple na bardzo małym ogniu na czas smażenia kurczaka.
Share this Recipe