Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Porada: krojenie i nabijanie kasztanów wymaga dużej ostrożności ponieważ są bardzo kruche i mogą się rozpadać, ale po kilku niepowodzeniach powinniście nabrać wprawy. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Szaszłyki wieprzowe z kasztanami wodnymi to chińska wersja tej popularnej na całym świecie potrawy. Zastosowanie kasztanów powoduje, że szaszłyki są wyjątkowo chrupkie. Smakują zabójczo, podane na przyjęciu (nie koniecznie chińskim) zagwarantują wam opinie kucharza doskonałego :). Porada: krojenie i nabijanie kasztanów wymaga dużej ostrożności ponieważ są bardzo kruche i mogą się rozpadać, ale po kilku niepowodzeniach powinniście nabrać wprawy. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g wędliny
- 15 - 18 szt. kasztanów wodnych
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- kilka kropli oleju chili
Ciasto:
- 4 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki wina ryżowego
- 1 szt. jajka
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Dodatek:
|
Instructions
- Usmażone szaszłyki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie gotowe, podawać z gotowanym ryżem jaśminowym i daniem warzywnym np. marchewka z makaronem sojowym.
Share this Recipe